نکات مرتبط با چینش آشپزخانه


چیدمان آشپزخانه به دلیل وسایل زیاد و زیر و درشتی که در آن وجود دارد، اهمیت بالایی در زیبایی ظاهری خانه ایفا می‌کند. چیدمان صحیح در آشپزخانه خصوصاً برای افرادی که در آن روزانه کار می‌کنند، بسیار مهم است. علاوه بر قرارگیری صحیح هر یک از وسایل در جای خود و مشخص کردن فضای مخصوص هر چیز در آشپزخانه، نکات ایمنی نیز باید در آن رعایت شود. از این رو آشنایی با نکات مهم چیدمان آشپزخانه می‌تواند راهنمایی برای اجرای آن باشد. عموماً در آشپزخانه‌ها سعی می‌شود، جای مشخصی را برای لوازم برقی بزرگ مانند یخچال و فریزر، ماشین ظرف‌شویی و … در نظر گرفته شود. اما وسایل کوچکی مانند ظروف ، ادویه‌جات و … نیز در آشپزخانه باید جای مشخصی داشته باشند. این کار علاوه بر مرتب نشان دادن نمای نهایی آشپزخانه به شما در صرفه‌جویی زمان برای یافتن هر چیز کمک می‌کند. چیدمان آشپزخانه خصوصاً در مورد آشپزخانه‌های کوچک به دلیل نبود فضای کافی از اهمیت بالایی برخوردار است. وقتی در آشپزخانه شما هر چیزی سر جای خودش باشد، افرادی که آشنایی چندانی با محیط ندارند نیز به‌راحتی می‌توانند به هر وسیله‌ای دسترسی داشته باشند. نکته اساسی خانه‌های شیک و زیبا که دکوراسیون چشمگیری دارند مرتب بودن فضای خانه، به‌خصوص آشپزخانه آن‌ها است. به همین دلیل نکات مهم چیدمان آشپزخانه از اهمیت بالایی در زیبایی و کاربردی بودن دکوراسیون خانه شما دارد.

سرفصل‌های زیر نکات مهم چیدمان آشپزخانه و راهکارهایی که برای آن وجود دارد، را در اختیارتان قرار می‌دهد:

  • گام اول: وسایل اضافی را مشخص کنید
  • گام دوم: استفاده از ظروف مناسب برای ذخیره مواد غذایی
  • گام سوم: پشت درب‌های کابینت بی‌مصرف نیستند
  • گام چهارم : استفاده از میله‌های تنظیم شونده
  • گام پنجم: رهایی از فضاهای مرده و فرسوده
  • گام ششم: مشخص کردن جای هر وسیله و مواد غذایی
  • گام هفتم: نگهداری منظم مواد غذایی در یخچال
  • گام هشتم: همه‌چیز باید در دیدرس شما باشد
  • گام نهم : ایجاد محدوده کاری در آشپزخانه
  • گام دهم : جایگذاری منطقی لوازم آشپزخانه

گام اول: وسایل اضافی را مشخص کنید

آشپزخانه در واقع قلب هر خانه‌ای است که باید به آن توجه ویژه‌ای داشت. اولین گام در سازمان‌دهی چیدمان آشپزخانه مشخص کردن وسایل اضافی است که نیازی به آن‌ها ندارید. هر وسیله‌ای که بیش از ۶ ماه گذشته از آن استفاده نکرده‌اید در این دسته‌بندی قرار می‌گیرند. ابزارهای شکسته، ناقص و به درد نخور باید از آشپزخانه شما خارج شوند. برای این کار به تمام قفسه‌ها و کابینت‌ها سر بزنید و فهرستی از وسایلی که دیگر استفاده‌ای از آن‌ها نمی‌شود را تهیه کنید. برخی وسایل و ابزاری که از طرف دوستان و آشنایان به شما هدیه شده‌اند و شما تمایلی به استفاده از آن‌ها ندارید، نیز در این دسته‌بندی قرار می‌گیرند. همچنین در تمام آشپزخانه‌ها ابزاری مانند بستنی‌ساز، ژامبون ساز، چاقوهای بی‌فایده و … وجود دارند که در طول سال حتی یک‌بار هم مورداستفاده قرار نمی‌گیرند. این وسایل تنها جای شما را اشغال کرده و آشپزخانه شما را نامرتب می‌کنند. در این فهرست مواد غذایی و کنسروهای تاریخ گذشته یا سس‌هایی که هیچ‌گاه استفاده نمی‌شوند نیز، جای دارند. پس از تهیه لیست خود نگاهی دوباره به آن بیندازید و آن‌ها را اولویت‌بندی کنید. با شماره‌گذاری لیست خود از اولویت ۱ که بالاترین است تا اولویت ۵ می‌توانید به‌راحتی از شر موارد اولویت ۳ تا ۵ خلاص شوید. برای این کار بهتر است وسایل و ابزار را در جعبه‌هایی قرار داده و آن‌ها را به انباری منتقل کنید. اگر پس از گذشت زمان طولانی مثلاً یک سال به هیچ‌کدام از ابزار درون جعبه نیاز پیدا نکردید؛ می‌توان به فروش، دور ریختن، معاوضه و حتی اهدا کردن آن­ها فکر کرد. بعضی از افراد متأسفانه آشپزخانه خود را با انباری اشتباه می‌گیرند و هر چیز غیرقابل مصرف و اضافی را در آن پنهان می‌کنند. یکی از نکات مهم در چیدمان آشپزخانه پرهیز از این روند و قرار دادن وسایل کاربردی است.

گام دوم: استفاده از ظروف مناسب برای ذخیره مواد غذایی

یکی از بزرگ‌ترین معضلات چیدمان آشپزخانه استفاده از ظروف ذخیره‌سازی ناهمگون در کابینت‌ها است. همه با صحنه کوه‌های از مواد غذایی که در جعبه‌های مختلفی قرار گرفته و نامرتب روی هم چیده شده‌اند، آشنایی داریم. یکی از نکات مهم چیدمان آشپزخانه استفاده از ظروف نگهداری غذای یکسان و همگن است. بدین معنی که به‌راحتی بتوانید ظروف مختلف نگهداری غذا را روی هم قرار داده و فضای داخل کابینت‌ها را مرتب کنید. این ظروف نگهداری عموماً بسیار ارزان بوده و به شما در ایجاد فضایی شکیل درون کابینت‌ها کمک می‌کنند. بهترین نوع ظروف نگهداری مواد غذایی انواع پلاستیکی با شکل مستطیل هستند. در تهیه و خریداری این ظروف  دقت داشته باشید که انواع مخصوص فریزر و ماکرویو آن را می‌توانید تهیه کرده و از آن در جاهای مختلفی استفاده کنید. برای ظروف ادویه نیز بهتر است از ظروف متحدالشکلی با برچسب‌های مختلف برای ایجاد نظم بیشتر استفاده کنید. همچنین برای مواد غذایی مانند انواع ترشی‌ها نیز می‌توانید از همین روش بهره ببرید. بدین ترتیب هنگامی که درب کابینت‌های آشپزخانه را باز می‌کنید، به‌راحتی می‌توانید به ماده مورد نظر دسترسی داشته باشید. توصیه می‌شود برای نظم بیشتر در یخچال و فریزر نیز از همین مکانیسم استفاده کنید.

چینش آشپزخانه

استفاده از ظروف یکسان ذخیره‌سازی مواد غذایی یکی از نکات مهم در چیدمان آشپزخانه است، که علاوه بر کاربردی بودن آن به حفظ نظم و زیبایی ظاهری آشپزخانه نیز کمک می‌کند.

گام سوم: پشت درب‌های کابینت بی‌مصرف نیستند

برای صرفه‌جویی در فضای آشپزخانه خصوصاً آشپزخانه‌های کوچک می‌توانید از پشت درب کابینت‌ها نیز استفاده کنید. با قرار دادن گیره‌های برچسبی در پشت درب کابینت‌ها می‌توانید وسایل مختلفی را روی آن قرار دهید. در چیدمان آشپزخانه یکی از نکات مهم و ضروری استفاده از تمام فضای در دسترس است. بنابراین می‌توانید وسایلی مانند پیمانه‌های اندازه‌گیری، ملاقه‌ها، کفگیرها و … را در پشت درب کابینت‌ها بر روی قلاب‌های مخصوص قرار دهید. بدین ترتیب در پایان می‌بینید که بسیاری از وسایلی را که تاکنون جای مشخصی برای آن‌ها وجود نداشته، اکنون در پشت درب کابینت‌ها قرار گرفته‌اند. همچنین امروزه محفظه‌های کتابی برچسب دار برای قرار دادن وسایل مختلف برای پشت درب کابینت‌ها موجود است. در این محفظه‌ها می‌توانید درب‌های قابلمه و ماهیتابه‌ها را که عموماً جای زیادی می‌گیرند نیز سامان دهید. از پشت درب‌های کابینت همچنین می‌توان به‌عنوان صفحه وایت برد برای قرار دادن لیست لوازم داخل آن یا مواد غذایی مورد احتیاج نیز استفاده کرد. همان‌طور که گفته شد یکی از نکات مهم در چیدمان آشپزخانه بهره‌گیری از تمام قسمت‌های موجود در آن است.

گام چهارم : استفاده از میله‌های تنظیم شونده

یکی از ترفندهای جالب و کاربردی در استفاده بهینه از فضای آشپزخانه استفاده از میله‌های تنظیم شونده است. این میله‌ها را می‌توانید از ابزارفروشی‌ها و فروشگاه‌های مخصوص وسایل پلاستیکی تهیه کنید. این میله‌ها خاصیت تغییر ارتفاع داشته و در دو طرف خود دارای بست­هایی جهت اتصال به دو طرف دیواره کمدها و کابینت‌ها هستند. این میله‌ها که از نظر ظاهری بسیار شبیه میله‌های بارفیکس هستند را می‌توانید از جنس پلاستیک به دلیل سبک‌تر بودن آن انتخاب کنید. از این میله‌ها می‌توان برای ایجاد طبقه‌ای اضافه در کابینت‌ها خصوصاً کابینت‌های پایینی استفاده کرد. دستمال‌های رولی بزرگ آشپزخانه را می‌توانید درون آن‌ها تعبیه کنید. همچنین از آن‌ها می‌توان برای قرار دادن بطری‌های مواد شوینده که سری آن‌ها دارای ضامن افشانه‌ای هست نیز استفاده کرد.

چینش آشپزخانه

گام پنجم: رهایی از فضاهای مرده و فرسوده

بسیاری از آشپزخانه‌ها دارای فضاهای مرده‌ای در درون کابینت‌ها، کنار آشپزخانه و درون یخچال خود هستند. یکی از نکات مهم در چیدمان آشپزخانه رهایی از این فضاهای مرده است. فضاهای مرده به مکانی میگویند که شما دسترسی به آن ندارید و تنها بخشی از فضای شما را اشغال کرده است. یکی از مثال‌های ملموس در این زمینه کابینت‌های انتهایی پائین آشپزخانه است که درب آن‌ها به آسانی باز نمی‌شود، یا در صورت باز شدن امکان دسترسی به انتهای آن را ندارید. در فضای بین کابینت‌ها و دیگر لوازم عظیم آشپزخانه مانند ماشین ظرف‌شویی و یخچال می‌توانید از کشوهای مخفی بین کابینت‌ها نیز استفاده کنید. این ترفند چیدمان آشپزخانه یکی از راه‌های استفاده از تمام فضای موجود در آشپزخانه است.

در چیدمان آشپزخانه مهم‌ترین نکته استفاده اصولی و منطقی از تمام فضاهای درون آن است که با ترفندهای ساده‌ای می‌توان آن را اجرا کرد.

گام ششم: مشخص کردن جای هر وسیله و مواد غذایی

از نکات مهم چیدمان آشپزخانه تعیین محل قرارگیری هر وسیله‌ای به شکلی اصولی است. بخشی از یک آشپزخانه منظم و سازمان‌یافته دانستن محل قرارگیری هر چیزی است. با این روش می‌توانید از میزان موجودی مواد غذایی و وسایلی که برای آشپزخانه نیاز دارید، به سادگی مطلع شوید. جدولی را روی درب یخچال و فریزر خود قرار داده و از تمام وسایلی که باید در آن قرار گیرد فهرستی تهیه کنید. ستونی را برای مشخص کردن میزان موجودی هر ماده تعیین و با تیک آن را کامل کنید. از این سیستم همچنین می‌توانید در پشت کابینت‌های مخصوص مواد غذایی نیز استفاده کنید. بدین ترتیب شما همیشه تمام آنچه را که در آشپزخانه نیاز خواهید داشت بر اساس لیست خود تهیه و به کار می‌برید. علاوه بر آن، این فهرست در تعیین محل مناسب برای هر ماده غذایی در آشپزخانه نیز به شما کمک می‌کند. بدین ترتیب برای نگهداری طولانی‌تر مواد غذایی آن‌ها را در فریزر، مواد تازه و با طول عمر کمتر را در یخچال و بقیه مواد غذایی را در کابینت‌ها می‌توان نگه‌داری کنید.

چینش آشپزخانه

گام هفتم: نگهداری منظم مواد غذایی در یخچال

یکی از راه‌های نظم بخشیدن به چیدمان آشپزخانه، رعایت نظم در داخل یخچال و مواد غذایی آن است. در یخچال، نقاط ایده آلی برای انواع مختلف غذاها وجود دارد. به‌عنوان مثال، لبنیات بهتر است در طبقه بالا نگهداری شود که دمای آن ثابت است. در حالی که گوشت باید در انتهای یخچال قرار گیرد که سردترین نقطه آن است تا هرگونه نشتی (گوشت) مواد غذایی دیگر را آلوده نکند. یکی از روش‌های جالب در این تقسیم‌بندی مشخص کردن مواد غذایی است که روی آن‌ها نوشته‌شده ” اول مرا بخورید”. با این کار از هدر رفتن و دور ریختن مواد غذایی که به‌سادگی فاسد می‌شوند جلوگیری می‌کنید.

سیستم FIFO)first-in-first-out) یکی از سیستم‌های کاربردی و مشهور در جهان برای نگهداری مواد غذایی است. بدین ترتیب که هر چیزی که زودتر وارد یخچال می‌شود باید زودتر مصرف شود.

از نکات مهم در چیدمان آشپزخانه اولویت‌بندی مواد غذایی فاسدشدنی درون یخچال است که علاوه بر مرتب نشان دادن فضا در هزینه‌ها نیز صرفه‌جویی می‌شود.

گام هشتم: همه‌چیز باید در دیدرس شما باشد

یکی از نکات مهم در چیدمان آشپزخانه نحوه قرارگیری وسایل در نظم دهی به آن‌ها است. بطوریکه هر زمان به‌وسیله یا موادی نیاز داشتید بتوانید به‌راحتی آن‌ها را پیدا کنید. راست گفته‌اند که هر چیزی دیده نشود، کاربردی ندارد. بنابراین نقش گروه‌بندی وسایل در کابینت‌ها بسیار مهم و حائز اهمیت است. برای مثال مواد شوینده و پاک‌کننده‌ها را به همراه حوله‌ها و پارچه‌های مربوط به آن‌ها در یک قفسه قرار دهید. کنسروها و چاشنی‌ها نیز باید جای خودشان را داشته باشند. برای ادویه‌های مختلف نیز یک کابینت را در نظر بگیرید تا در هنگام پخت‌وپز زمان زیادی را برای یافتن آن‌ها هدر ندهید. نکته کلیدی در این روش چیدمان آشپزخانه قرار دادن مواد هم‌خانواده بر اساس کاربرد و استفاده آن‌ها است. وقتی تمام ظروف پخت‌وپز شما در یک محل مشخص قرار داشته باشند در زمان آشپزی می‌توانید بهترین گزینه را انتخاب کنید.

گام نهم : ایجاد محدوده کاری در آشپزخانه

حتماً در مورد مثلث  محدوده کار در چیدمان آشپزخانه مطالبی شنیده‌اید. این مثلث که رأس‌های آن را سینک ظرف‌شویی، یخچال و اجاق‌گاز تشکیل می‌دهند برای سهولت دسترسی و کار کردن در فضای آشپزخانه ایجاد می‌شود. این قانون یکی از اصولی‌ترین قوانین و نکات مهم چیدمان آشپزخانه است. چنانچه آشپزخانه شما در حال حاضر به‌جای مثلث طرح‌های هندسی ناآشنایی را با این قانون دارد، بهتر است در چیدمان آن تجدیدنظر کنید. مثلث محدوده کاری آشپزخانه به شما امکان حرکت کردن در فضاهای مختلف آن برای آشپزی، شستشوی ظرف‌ها و استفاده از مواد غذایی را فراهم می‌کند. بهترین مدل این مثلث طرح متساوی‌الاضلاع است که بیشترین فضای مفید را برای شما ایجاد می‌کند. گرچه باید توجه داشت که برخی از آشپزخانه‌های قدیمی یا کوچک امکان ایجاد چنین فضایی را ندارند. بنابراین باید تا جایی که می‌توانید این قانون را رعایت و مثلث خود را کامل کنید.

گام دهم : جایگذاری منطقی لوازم آشپزخانه

از نکات مهم در چیدمان آشپزخانه جایگذاری منطقی وسایل بر اساس نیاز و کاربرد آن‌ها است. بدین معنی که وسایل و ابزاری که روزانه با آن‌ها سروکار دارید و بیشترین استفاده را در آشپزخانه دارند، باید در جایی نزدیک و در دسترس قرار گیرند. ساده‌ترین راه رسیدن به ابزار را باید در چیدمان آشپزخانه به این وسایل اختصاص دهید. بدین ترتیب از ایجاد هرج‌ومرج و شلوغی ناخواسته در کابینت‌ها و فضای آشپزخانه جلوگیری می‌کنید. همچنین می‌توانید مواد غذایی پرمصرف را در کابینتی مجاور ظروف پخت‌وپز قرار دهید.

چینش آشپزخانه

چیدمان آشپزخانه از آن جهت که این مکان قلب خانه شما و محل فعالیت روزانه بسیاری از افراد است، از اهمیت بالایی برخوردار است. از این رو باید با نکات مهم چیدمان آشپزخانه که به زیبایی و مرتب بودن آن کمک می‌کند آشنا شوید. در فوق ده گام و روش برای تغییر چیدمان آشپزخانه به شما پیشنهاد شده است، که با رعایت آن‌ها آشپزخانه‌ای استاندارد و زیبا خواهید داشت. بیشتر مواردی که در این مقاله به آن‌ها اشاره شده هزینه‌ای ندارد یا هزینه ناچیزی را دربر دارد. بنابراین با کمی حوصله و صرف وقت می‌توانید تغییرات بزرگی را در فضا و چیدمان آشپزخانه خود ایجاد کنید. قوانین اصولی چیدمان فضای آشپزخانه علاوه بر زیبایی دکوراسیون آن در زمان لازم برای آشپزی و نگهداری از مواد غذایی نیز مؤثر است. همچنین در این نکات می‌توانید روش‌های جالبی برای صرفه‌جویی در هزینه‌های مواد غذایی را نیز شناسایی کنید.



منبع: مجله آنلاین هومینگ

دیدگاه ها

mood_bad
  • بدون دیدگاه.
  • افزودن دیدگاه