به گزارش اقتصاد نیوز طلای جهانی معاملات هفته گذشته را با قیمت 1844 دلار به پایان رساند. قیمت طلا در شروع معاملات روز دوشنبه (نخستین روز کاری بازارهای جهانی) در حوالی 1851 دلار قرار داشت. قیمت فلز گرانبها در ادامه بالا رفت و ارز 1855 دلار عبور کرد، اما دوباره نزولی شد و در زمان نوشتن این گزارش در حوالی 1850 دلار نوسان میکرد.
متغیرهای تاثیرگذار بر قیمت طلا
از متغیرهای عمده تاثیرگذار بر روند قیمتی طلا در هفتههای اخیر، شاخص دلار، بازدهی اوراق ده ساله خزانهداری آمریکا، بازسازی اقتصادی و از بین رفتن آسیبهای پاندمی ( به طور خاص از بین رفتن ضربه وارد شده به عرضه)، انتظارات تورمی در آمریکا و بازار ارزهای دیجیتال عنوان میشدند.
تغییرات شاخص دلار در روز دوشنبه منفی بود. پیش از این برخی معتقد بودند که هزینههای زیرساختی و حمایتی دولت بایدن میتواند به تضعیف دلار منجر شود و راه جلوگیری از این امر پیشروی بازسازی اقتصادی با سرعتی زیاد و بهبود سریع بخش عرضه اقتصاد است. این یکی از معادلات مهم پیش روی بازار طلا بود.
شاخص دلار در روز 31 مارس، معادل با 11 فروردین در حوالی 93.4 قرار داشت و پیش از آن روند صعودی را دنبال میکرد. برخی معتقد بودند که فروش زیاد اوراق قرضه از عدم افت شاخص دلار در آن بازه زمانی جلوگیری میکرد و همین امر قیمت طلا را پایین نگه داشته بود. تغییرات شاخص دلار در روز دوشنبه نزولی بود و در زمان نوشتن این گزارش روی 90.3 درصد قرار داشت. یعنی شاخص دلار طی یک ماه و نیم گذشته حدود 3.3 درصد افت کرد. مقامات فدرال رزو نیز وعده دادهاند که با جلو رفتن بازسازی اقتصادی فروش اوراق قرضه را کاهش خواهند داد. آیا ظرفیت اوراق قرضه برای حفظ ارزش دلار رو به اتمام است؟ بازار طلا به این مسئله چگونه واکنش نشان میدهد؟
مسئله دیگر پیش روی بازار طلا به تورم مربوط میشود. تورم محرک صعودی قیمت طلاست. آیا بازسازی اقتصادی و از بین رفتن آسیبهایی که پاندمی به عرضه وارد کرد با سرعتی انجام میشود که جلوی تورم پایدار را بگیرد؟ (بازسازی اقتصادی تا حد زیادی به پیشرفت واکسیناسیون در نقاط مختلف دنیا وابسته است)
سومین مسئله به بازار ارزهای دیجیتال مربوط میشود. آیا بازار ارزهای دیجیتال واقعا مانند آنچه که ایلان ماسک میگوید آینده مطمئنی دارد؟ اخیرا اخباری منتشر شد مبنی بر اینکه احتمال دارد شرکت تسلا بیت کوینهای خود را بفروشد. قیمت بیت کوین با انتشار این خبر 35 درصد زیر بیشترین قیمت همه دوران خود قرار گرفت. تحیلگران میگویند ارزهای دیجیتال ارزش ذاتی ندارند و اگر سقوط کنند چیزی جلودارشان نیست. اصطلاحی که یکی از تحلیلگران در این مورد به کار برد این بود که تلاش برای اینکه جلوی سقوط یک ارز دیجیتال را بگیریم مثل این است که تلاش کنیم یک چاقو که در حال افتادن است را روی هوا متوقف کنیم.
قیمت بیت کوین بعد از افت شدیدی که ثبت کرد دوباره قدری افزایش یافت. برخی میگویند ایلان ماسک در بازار ارزهای دیجیتال نوسانگیری میکند و قیمت بیت کوین باز هم کاهش خواهد یافت. اما در صورتی که افت قیمت بعدی بیت کوین از این هم شدیدتر باشد چه بر سر سرمایه بازار ارزهای دیجیتال میآید. سرمایه بازار بیت کوین در زمانی که رکورد قیمتی خود را به ثبت رساند بیش از 1.12 تریلیون دلار بود. در زمان نوشتن این گزارش سرمایه بازار بیت کوین حدود 843 میلیارد دلار است. یعنی حدود یک چهارم سرمایه از بازار این ارز دیجیتال طی این مدت خارج شد. سرنوشت این سرمایههایی که با نوسان قیمت ارزهای دیجیتال جابجا میشوند چه میشود، آیا افرادی مانند ایلان ماسک بخش عمده آن را جذب میکنند یا راهی برای ورود این سرمایهها به بازار طلا باز میشود؟ در صورت ناامید شدن بازیگران تازه وارد بازار ارزهای دیجیتال، استقبال از بازار طلا و روند قیمتی آن در سال جاری چگونه رقم میخورد؟به نظر میرسد بازار طلا و ارزهای دیجیتال سال پرفراز و نشیبی را پیش رو داشته باشد.